Denenmiş Tarifler

LİMONLU KEK

 

img1405439161935

 

Nezaman mutfakta bişeyler yapmaya kalksam oğlum arkadan sesleniyor”Annecim bende sana yardım edebilirmiyim”

Seve seve kabul ediyorum.Ben Malzemeleri hazırlayıp veriyorum.Tuna döküp mikserle karıştırıyor.Çokta eğleniyor.

Evin hertarafını mis gibi limon kokuyor.istediğimde bu değilmi zaten.Kokuların anıları çağrıştırmasını seviyorum.Mesela ben nezaman mandalina kokusu alsam çocukluğumu hatırlarım o ana giderim.Gülümserim.

Tuna’da mutfak kokusuyla büyüsün istiyorum.Gülümseyerek hatırladığı anıları olsun.

Gelelim limonlu kekimizin tarifine

3 yumurta_1 bardak şeker_1 bardaktan biraz az sıvıyağ_1bardak süt (yoksa yoğurt)_1 paket kabartma tozu_1paket vanilya_1 paket hindistan cevizi_3 su bardağı un_1 tane limon

Yumurta ve şekeri köpük köpük beyaz olana kadar çırpıyoruz.Sırasıyla süt,sıviyagida ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.Un kabartma tozu,vanilya,hindistan çevizide ekliyoruz.En son bir limonun kabuklarini rendeleyip icine,yarim limonun suyunuda içine ilave edip karıştiriyoruz.

Yağlanmış hafif unlanmış kalıbımıza döküp 170 derece fırinda pişiriyoruz yaklaşik 30 dk.

Fırından çıkınca kalan yarım limonun suyunuda kekimizin üstüne döküyoruz.10 dk sonra kalıbımızı çıkarıp üstüne pudra şekeri serpiyoruz.

 

 

img1405438935879

img1405439038394

Kekin piştiğini anlamak için kürdan yada bicak batırabilirsiniz.Eğer kuru çıkarsa pişmiş demektir.

 

img1405439310204

Ve en sevdiğim zaman.Tatma anı.😉

Afiyet olsun.Umarım sizde yapar beğenirsiniz…

 

Ekmekler Çöpe Gitmesin

Malum ramazan ayındayız.Hernekadar amac maneviyat yoksulun halini anlamakta olsa bu anlayış iftar sofralarımıza yansımıyor.

Daha sabahtan iftar için ne hazırlayacağımızın telaşına düşer,açlığın ve susuzluğun vermiş olduğu hisse kapılıp bir orduya yetecek kadar yemekler hazırlarız.

Çeşit çeşit yemeklerin yanında sanki hiç yetmicekmiş gibi gereğinden fazla ekmek ve pide alırız

Ve iftar saati geldiğinde biraz çorba biraz ekmekle doyarız çoğu zaman.Yemek konusunu nekadar abarttiğımızı görüp , okadar ekmeği ne yapacağımızı düşünürüz.

Ben ekmek israfını sevmiyorum.Çöpe atanlarada çok kızıyorum.Ve Kendimcee değerlendirdiğim bir çok yöntemim var.

 

IMG-20140713-WA0001

 

Ekmekleri ufak ufak bölüp ısıtılmış fırında kızarana kadar bekletiyorum.

 

20140713_231224

 

Fırından çıkıp biraz soğuyunca doğrayıcıdan geçiriyorum.İyice ufalanmış ekmekleri ağzı kapali bi kapa alip dolaba kaldırıyorum.

Köfte yapacağım zaman bayat ekmek içi yerine bu ufalanmış ekmekleri koyuyorum.Çokta lezzetli oluyor.Herkes bayıla bayıla yiyor.

Isterseniz bayat ekmeklerle pizzada yapabilirsiniz..Onuda bi ara paylaşıcam sitede.Ama unutmayin.Yapınca yeniyor yiyince kilo aldırıyor 😉

 

 Ev Yapımı Doğal Meyve suyu

Resim

Meyve suyu sevmeyen çocuk yoktur sanırım.Benim oğlum çok sever meyve sularını.Mümkün oldukca hazır paketlenmiş meyve sularını veya içecekleri almamaya çalışırım.,İçinde bulunan şeker,glukoz ve katkı maddelerinden dolayı.

Bu sene bahçemizin kayısılarını nekadar yesek,dağıtsaksa bitmedi.Bende biraz reçel ve meyve suyu yapmaya karar verdim.

Böyle doğal şeylerle uğraşmak beni oldum olası mutlu eder 🙂

Önce meyveleri sirkeli suda biraz bekletip yıkadıktan sonra suyunu salması için süzgeçte beklettım.Daha sonra çekirdeklerini çıkarıp büyük bir tencereye hiç su koymadan meyveler kendi suyunu bırakana kadar kaynattım.Kaynadıkca üstünde oluşan köpükleri aldım.iyice kaynadıktan sonra blendırdan geçirip biraz şeker ekleyip kavanozlara sıcakken koyup ters cevirdim.

Bu şekilde şoklanan kavanozlar uzun süre bozulmadan raflarda durabiliyor.

Resim

Kırmızı eriklerdende  bu şekilde meyve suyu hazırladım 🙂

 

Resim

 

Bahçemizin vişnelerinden,pazardan aldığım küçük mis kokulu çileklerden de meyve suyu yaptım.

 

Resim

 

Ayrıca çileklerden reçel de yaptım.Kahvaltıda Afiyetle yenmeye başlandı bile. Çilek sosunu daha çok yapmayı düşünüyorum..Bu sosu sütlü tatlıların üstüne nişastayla koyulaştırıp dökebilirsiniz.Ben Tuna’nın sütüne ,yoğurduna katarak meyveli süt ve meyveli yoğurt  yapıyorum.Çok beğeniyor.

Yaptığım bu meyve sularını istediğimiz zaman açıp suyla ve şekerle karıştırıp afiyetle içeceğiz…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s